Interjú Nemes Balázzsal

Humanisztikus Asztrológia iskola - könyv es szoftverbemutató


Megjelent és az internetről szabadon letölthető az első ingyenes, szabad forráskódú teljes asztrológiai program, a Regiomontanus. Fejlesztőjét, Nemes Balázst kérdeztük meg arról, vajon szükség volt-e egy új asztrológia szoftverre?

Mindenképpen. Úgy tapasztalom, hogy az asztrológia iránt évről-évre növekszik az érdeklődés. Aki csak kicsit is tanult vagy olvasott a horoszkópértelmezésről, az szeretné a saját ábráját tanulmányozni. Az ingyenes, nem teljes programok gyakran a legizgalmasabb lépéseknél, a legfontosabb kérdések érintésekor szólítják fel vásárlásra a felhasználót. Én úgy tartom, az asztrológia mindenkié, és a spirituális technikák használatát, még ha azok programozása sok-sok munkaóra eredménye is, nem akadályozhatják anyagi megfontolások. A programot egyébként a saját örömömre kezdtem írni, s ahogy idővel egyre jobban körvonalazódott a feladat, az ELTE programozó matematikus szakán, ahol akkor tanultam, ezt választottam diplomamunkának is. És végül, mikor felmerült annak a gondolata, hogy ebből akár egy mindenki által használható szoftver is válhat, arra gondoltam: olyan sokat kaptam eddig az asztrológiától, hogy ideje ezt valamivel visszafizetni. Ehhez szerintem egy programnál tökéletesebbet elképzelni sem lehet.

Hol találkoztál az asztrológiával, hogy ilyen mély elkötelezettség alakult ki benned?

A Humanisztikus Asztrológia Iskolába jártam, mert a jóslást elvető, személyiségközpontú pszichológiai asztrológia érdekelt. Az ott töltött évek alatt átformálódott a világképem, és megtapasztaltam, hogy a horoszkópnál pontosabb, összetettebb személyiség- és sorstérkép nem létezik. Egyébként, mint matematikus, különlegesen éreztem magam a hallgatók között. Régen az asztrológusok egyben csillagászok is voltak, nekik maguknak kellett ugyanis kiszámolni a bolygók égi járásából a horoszkóp adatait. Mára már kettévált a technika és az értelmezés - ezzel szemben én még olyan kivételes helyzetben tudtam magam, mint az ókori és reneszánsz asztrológusok: csillagászati számításokat végeztem, horoszkópot készítettem, és ábrát elemeztem.

Akkor nem véletlen, hogy a reneszánsz egyik leghíresebb matematikusáról, csillagászáról és asztrológusáról nevezted el a programot. Ki volt Regiomontanus?

Őt legtöbben mint Mátyás király udvari asztrológusát ismerik. Bajorországban született Königsbergben. Tizenkét évesen már a lipcsei egyetem matematika fakultására járt, és húsz éves sem volt, amikor horoszkópokat készített III. Frigyes német-római császárnak. Számos könyvet írt, és ő fektette le a mai trigonometria alapjait. Maga Janus Pannonius kereste fel őt Rómában, és hívta meg az újonnan alapított pozsonyi egyetemre tanárnak. 1468-tól Budán élt, mint Mátyás király tanácsadója. Magyarországi tartózkodásának emlékét a Corvinákba lemásolt csillagászati művei és az esztergomi vár töredékes állatövi freskója őrzi. Regiomontanus munkásságára a Humanisztikus Asztrológia Iskola vezetője, Rákos Péter hívta fel a figyelmemet, és ő javasolta, hogy róla nevezzem el a programot.

Mennyiben segíti a program a pszichológiai asztrológia művelőit? Milyen olyan funkciói vannak, amelyek más szoftverekben nem találhatók?

A Regiomontanus számos újdonságát fejből felsorolni sem tudom, de mindenki megláthatja és kedvére tanulmányozhatja mindet, mivel alapbeállításként ezekkel az új funkciókkal nyílik meg a program. Ami elsőként feltűnik, az a pszichológiai énállapotok asztrológiai azonosítását segítő jelek, továbbá a háztémák feltüntetése, és azok a kényelmi funkciók, amelyek ma már kötelezőek egy igényes szakmai programnál. Így a netbook-használók számára a horoszkóp szimbólumai tetszés szerint megnövelhetők és maga a horoszkóp is a képernyő méretéig nagyítható. Ami pedig eddig a legnagyobb elismerést váltotta ki a felhasználókból, az az, hogy a horoszkóphoz fénykép, dokumentumok, linkek, kép- és hangfájlok illeszthetők, valamint hogy az ábra minden egyes eleméhez külön jegyzet írható. Sokaknak örömet szerzett, hogy a horoszkópok tematikusan kereshetők, és az adatbeviteli ablakok is intelligensen a felhasználók keze alá dolgoznak.

Ha valakinek kedve támad elmélyülni a pszichológiai asztrológiában, támaszkodhat-e egy részletes súgó-fájlra?

Súgó helyett egy rendkívül szórakoztató stílusban megírt könyv, Rákos Péter Horoszkóp útikalauz című zsebkönyve, illetve az abból kivonatolt „horoszkópolvasó” funkció segíti és egészíti ki a program használatát. A funkció bekapcsolása után elég csupán a kurzort a kívánt elem fölé vinni, a program rögtön kiírja a hozzá tartozó információkat oly módon, hogy figyeli, hogy az adott elem az adott horoszkópban milyen funkciót tölt be. Vagyis a program már elkezdi a horoszkóp humanisztikus felfogású értelmezését, ismerteti az egyes planétaállások pszichológiai analógiáit.

Ez, gondolom, szoros együttműködésben történt a szerzővel.

Rákos Péterrel már a „nyers” program létrejötte után együtt dolgoztunk azon, hogy egy kényelmes és szinte már a felhasználók gondolatát is kitaláló asztrológiai programot adjunk ki a kezünkből. Ebben Péter óriási tapasztalata felbecsülhetetlen segítséget jelentett.

Mi lesz a program jövője? Fog-e bővülni, változni az elkövetkező hónapokban-években?

Szinte csak bővülni és változni fog. Mivel a Regiomontanus asztrológiai program fejlesztése számomra nem munka, hanem hobbi és szenvedély, ezért azt nem hagynám abba egy pillanatra sem. Amúgy is folyamatosan érkeznek hozzám visszajelzések, javaslatok, de a fejemben is már vagy négy-ötévnyi fejlesztésre elegendő ötlet és terv vár megvalósításra.

az Elixír Magazin cikke nyomán