Horoszkóp útikalauz

(főhajtással Douglas Adamsnek)

Az Útikalauz a Földre rendszeresen visszatérő (vagy ott csupán időlegesen tartózkodó) galaxisutazó kézikönyve. Abból a célból íródott, hogy az Utazó sohase felejtse el: bármennyire értelmetlennek látszik néha az Élet, a Mindenség meg Minden, valójában a leghajmeresztőbb események mögött is gondos előkészítés és tervezés rejlik. E tervek a nap 24 órájában megtekinthetők a Naprendszer nevű hirdetőtáblán, amelynek papíralapú vagy számítógépes vázlatát úgy hívják: horoszkóp.

Az Utazónak saját, jól felfogott érdekében ismét képessé kell válnia arra, hogy az eredeti tervdokumentációt (i.e. a horoszkópot) olvasni tudja. De mivel az az univerzum egységes kódján íródott, amit jelenlegi, csökkentett üzemmódjában természetes módon olvasni képtelen, ezért azt, mint új nyelvet, meg kell tanulnia.

Az Útikalauz ebben siet az Utazó segítségére.

Tartalmazza az univerzum kódját, a kód olvasásának szabályait, és egy szabad forráskódú, bármikor, bárhol használható Naprendszer-térképet, ami mindig ott kell legyen minden valamirevaló galaxisutazó táskájában vagy farzsebében.


A HOROSZKÓP OLVASÁSA (idézet a könyvből)

A kódfejtés határai

Az Utazó számára földi tartózkodása során nem gyakran nyílik lehetőség háromnál több dimenziós gondolkodásra, így aztán – tetszik, nem tetszik – eleve le kell mondania az Eredeti Terv (a horoszkóp) spontán, egyszeri rápillantással történő multidimenzionális olvasatáról. A dekódolásra kidolgozott meglehetősen nehézkes módszerek közül többfélét is használnak a Földön – ezekkel „ilyen-vagy-olyan asztrológia” néven találkozhat az érdeklődő Utazó. A humanisztikus asztrológia csupán egy ezek közül – ám történetesen éppen az az egy, amelyet az Útikalauz ajánl és bemutat. És bár a kódfejtéshez a Földön fellelhető összes módszer ugyanazt az alapkészletet használja, az általuk adott értelmezések legtöbbször meghökkentően különböznek egymástól – a megoldókulcsot ugyanis mindegyik asztrológiai szemlélet más és más szögben helyezi a sokdimenziós tervrajzra.

A megoldókulcs

Az Útikalauz a horoszkóp megoldóképletét a legtöbb, Galaxisban közkézen forgó könyvvel szemben nem az univerzális kód elemeinek listaszerű felsorolásában adja, hanem a kód megoldóképletét ismerteti, amelynek segítségével az Utazó saját központi vezérlőegységét (lásd: agy, neuronok) használva maga lesz képes olvasni és megérteni a horoszkóp üzenetét.

Az Útikalauz kiemeli: e módszer alapján a horoszkóp mintázatának felismerése és értelmezése mindig is az Utazóra váró feladat marad. A legkitartóbb igyekezet ellenére sem született még olyan leírás vagy számítógépes program, amelyik egy horoszkóp asztrológiai építőköveinek összes kombinációját – közöttük minden élő és valaha a Földön járt galaxisutazó megismételhetetlen egyediségét – tartalmazza. Illetve ha lenne, akkor 3 billió tételből állna, és ha azt valaki végig akarná böngészni, ahhoz több tucat földi életre lenne szüksége.

Így aztán a kódfejtés elsajátítása a legtöbb Utazó számára hosszú és küzdelmes hónapokat, gyakran éveket jelent. Akik azonban végigjárták ezt az emberpróbáló szellemi űrodisszeiát, azok egybehangzóan állítják, hogy a várva várt eredmény megér minden fáradságot.

Ugyanis azzal, hogy földi, háromdimenziós érzékeléssel is megtanultak kódot (horoszkópot) olvasni, ismét érteni kezdték a Galaxis univerzális nyelvét, és újra használni kezdték azt a többdimenziós látást, ami egykor az övék volt, és ami sajnálatos módon kimaradt a földi túlélőkészletből.

bookline-50