Asztrológia mint terápia

Asztroterápia - első lépések

Az iskola első évétől központi téma a személyiségen belül működő asztrológiai énállapotok felismerése, s a konfliktusok megoldásához, a tudatos és harmonikus élethez vezető utak megismerése. Az asztrológiai önismeret a problémás élettémák horoszkóp-alapú értelmezését, feldolgozását, harmonizálását kínálja. Az énállapot-elméletből kiinduló terápia feltárja a belső konfliktusok, elakadások okát, azok élettörténeti rétegeit, és segít a továbblépés erőforrásainak megismerésében.


Dr. Tóháti Ildikót, a Humanisztikus Asztrológia Iskola vezető tanárát kérdezzük az asztrológiai önismereti terápiáról.

Az asztrológiai önismeret térképe számomra azt a teret jelenti, amit egykor én is bejártam, több lépésben, girbegurbán, kitérőkkel, meg-megakadva, egyedül. Amikor kliensként először ültem le egy humanisztikus asztrológussal dolgozni, megdöbbenve tapasztaltam, hogy ő többet tud rólam, mint én saját magamról. Nem adatokat, hanem a lényeget tekintve. Ez aztán nem hagyott nyugodni. Tanulni kezdtem az asztrológiát, és az évek során egyre többet és többet értettem meg magamból. Megismertem, megtapasztaltam terápiákat – tradicionálisat, alternatívat egyaránt. Amit ott megtudtam a lélekről, saját magamról, mind a „kirakós” egy-egy újabb darabja volt.

Tóháti Ildikó humanisztikus asztrológiai tanácsadásSokan sokfelé járnak és keresik a megoldást a saját életük problémáira. Neked nem okozott-e nehézséget a sokféle nyelv, a sokféle megközelítés?

Ennek a „kirakósnak” a keretét kezdetektől fogva a horoszkópom jegyei, planétái, fényszögei jelentették. Mindig innen indultam, és ide tértem vissza. A horoszkóp foglalta egységbe az önmagamról való tudást, annak jelképrendszere volt a közös nyelv, amellyel bennem a számtalan ismeret egymással kommunikált. Amikor az általam már régóta gyakorolt kérdésfókuszú asztrológiai tanácsadást kibővítettem átfogó önismereti terápiává, ezt a vándorutat szándékoztam mások számára lerövidíteni egyetlen jól megtervezett túrává.

Mi jelöli ki e túra útvonalát?

E módszer ösvényét és megállóit pontos térkép: a horoszkóp, illetve annak személyiségfejlődési szintjeit jelentő részei, a házak mutatják. E megközelítés – a születési képlet által felvázolt személyiségrajz – minden kitérőt és kerülőutat levág, személyre szabott, egyedi és összetéveszthetetlen, mint az ember maga. Így válik láthatóvá az egyedi útiterv, személyre szabott ismeretekkel, iránnyal, tempóval. Nincs két egyforma hópehely, nincs két egyforma falevél, nincs két egyforma terápiás folyamat. A hozzám fordulók segítése abban, hogy megrajzolják belső térképüket, számomra éppen annyi izgalmat, kalandot és kihívást jelent, mint – reményeim szerint – számukra.

Ezek szerint ez a terápiás módszer tanulható és tanítható.

Személyes élményt követően – igen. Az iskola Szakmai Műhelyében az asztrológiai önismereti terápia is elsajátítható.