Kérdések és válaszok

GYIK-648


Mi a különbség a humanisztikus és a nem-humanisztikus asztrológia között?

Sok asztrológiai irányzat és iskola működik a világban. Mindegyik másképp használja az asztrológia általános eszköztárát, és más megközelítésben vizsgálja a világot és az emberi jelenséget. A humanisztikus közelítés a pszichológiai asztrológia területéhez tartozik. Ezen belül a rogersi és a szelfpszichológiai szemléletet és gyakorlatot követi.

Miben különbözik a humanisztikus az ún. tradicionális szemlélettől?

A humanisztikus asztrológia nem jósol, és az emberi problémákat, nehézségeket nem tekinti megváltoztathatatlannak. Eszközeivel segít a konfliktusok belső gyökerét megtalálni és a horoszkóp feltételeinek megfelelő új hozzáállást, életstratégiát kialakítani.

A fentiekről hol olvashatok bővebben?

Rákos Péter könyveiben és a honlapon található szinte valamennyi cikkben.

Hol található az iskola?

A 7. kerületben, a Király utca 9-ben. A kapucsengőn az 1-es (Dover) gombot kell megnyomni.

Mik a jelentkezés feltételei?

Nincsenek feltételek. Akik a honlapon ismertetett elméleti és gyakorlati ismereteket meg szeretnék szerezni, azok számára nyitva áll az iskola.

Hogyan lehet beiratkozni?

Amikor augusztus 20-a után felkerül a honlapra a szeptemberi ingyenes nyílt napunkról szóló tájékoztató alatt a regisztrációs űrlap, onnantól azon keresztül lehet a nyílt napra jelentkezni. A beiratkozási szándékot a nyílt napot követő egy héten belül telefonon lehet jelezni. Maga a beiratkozás az első előadás előtt történik.

Mikor kezdődnek az előadások, a kiscsoportok, és meddig tartanak?

Az előadások vasárnap reggel fél 10-kor kezdődnek (érkezés és regisztráció 9 órától), és egy háromnegyed órás ebédszünettel délután háromig tartanak. A kiscsoportok rögtön ezután veszik kezdetüket, és fél hétkor érnek véget.

Hány tanítási nap van egy tanévben?

Egy tanévben kilenc tanítási nap van. Havonta egy vasárnap van oktatás.

Mennyi a tandíj?

Egy teljes nap díja 11e, az előadásé 6e Ft. A beiratkozott hallgatók trimeszteri (3 havi) tandíjat fizetnek, amiért elérhetőkké válnak számukra az előadások videói, a kiscsoportok hangfelvételei, valamint az évfolyamoldalra feltöltött összes segédanyag.

Mit jelent, hogy az előadások és a kiscsoportok trimeszteri befizetése a tanfolyamok általános rendje szerint történik?

Azt, hogy hallgatóink – az előadásokon ill. kiscsoporton való részvételüktől függetlenül – háromhavi tanfolyami díjat fizetnek be. Hiányzás esetén nincs mód arányos visszatérítésre, azonban mindenki a nem látogatott előadásokról videó- ill. hangfelvételt, az elmulasztott kiscsoportokról hangfelvételt kap.

Vannak-e jegyzetek, illetve azokat az iskolában be lehet-e szerezni?

Elsőéves jegyzetként Rákos Péter könyvei szolgálnak; az iskola hallgatói ezekhez kedvezményesen hozzájuthatnak. A felsőbb évfolyamokban az iskola biztosítja – ingyen – a szükséges jegyzeteket.

Lehet, hogy csak az előadásokra járok, de a csoportokon nem veszek részt?

Természetesen, hiszen van, akit csak a humanisztikus asztrológia elméleti része érdekel.

Milyen időpontokban és hol lesznek a kiscsoportos foglalkozások?

A kiscsoportoknak az előadás után a Király utcai helyszín ad otthont.

Mi történik a kiscsoportos foglalkozásokon?

Az előadáson elhangzottak átbeszélése és az ott bemutatott technikák gyakorlása. Ehhez részben példaábrák, részben – amennyiben a résztvevők az önismeretet témaként megjelölték – a saját horoszkópok szolgálnak alapként. A kiscsoporton nincsenek kötelező feladatok, tesztek, s a csoportvezető tanár is csak azokat kérdezi, akik jelzik, szeretnének gyakorolni, hozzászólni.

Több kiscsoportos téma is érdekel; ez akkor azt jelenti, hogy ahány témát megjelöltem, annyi csoportba kell járjak?

Nem, mert az egyes csoportok vezetői a résztvevők által megjelölt témakörök alapján alakítják ki az éves tematikát – vagyis az első év során egy csoportban minden megjelölt téma sorra kerül.

Ha az egyéves képzésre jelentkezem, és utána folytatni akarom a tanulást, azt zökkenőmentesen megtehetem-e?

Igen, mivel az egyéves képzés anyagát úgy állítottuk össze, hogy a felsőbb évfolyamok témái az itt elsajátított alapismeretekhez igazodjanak és azokat bővítsék tovább.

Mi van, ha hiányzom egy előadásról? Hogyan pótolhatom?

Az előadásokról videó- és hangfelvétel készül, így beiratkozott hallgatóink, amennyiben nem tudtak jelen lenni az előadáson, ezekhez a felvételekhez ingyen hozzájutnak.

Milyen végzettséget ad az egyéves tanfolyam? Miben több a négyéves képzés?

Az első év még nem ad végzettséget, de a hallgatók már készségszinten elsajátítják az asztrológiai személyiségrajz készítését és a saját horoszkóp tematikus elemzését. Ez még a tanácsadói munkához kevés, de a környezet (család, barátok) megértéséhez nagy segítség. A további három év a megtanult alapokat az asztrológia minden területére kiterjeszti (pszichológiai asztrológia, családdinamika, karma- és időminőség-vizsgálat: tranzitok, progressziók, revolúciók), valamint asztrológiai tanácsadó és terapeuta képzést is ad.

Igen. Az előadások egymásra épülnek, így azok előzmények nélkül nehezen érthetők és követhetők.

Ha befejezem az iskolát, az egyben államilag elismert végzettséget is jelent?

Az iskola, mint felnőttképzési intézmény (nyilvántartási száma: 21204-2007)  megfelel mindazoknak a követelményeknek, amiket a vonatkozó jogszabályok előírnak. A képzés tárgya – az asztrológia – azonban nem tartozik az államilag elismert szakmák közé. Így, hasonlóan a többi asztrológiát oktató intézményhez, az iskola elvégzése nem számít hivatalos szakképesítésnek vagy iskolai végzettségnek.

Milyen papírt ad az iskola?

Az előadások és kiscsoportok látogatásáról bizonyítványt adunk, az iskolában elsajátítható képzések elvégzéséről asztrológiai tanácsadó, asztroterapeuta, ill. rendszerállító oklevelet állítunk ki.

Mi leszek, ha sikeresen elvégeztem az iskola képzéseit?

Okleveles asztrológiai tanácsadó / okleveles PT-terapeuta / okleveles rendszerdráma-vezető.

Ezeket a címeket hivatalosan is használhatom azután?

Természetesen.

 

 


vissza-a-kezdolapra

  • Humanisztikus Asztrológia™